Zinderend gesprek met Tom Lanoye

• 28 mei 2019

In het kader van het leesproject "Uitgelezen op School" van Kunstencentrum Vooruit, werkten de leerlingen van 6aso/tso en 5aso een schooljaar lang in de lessen Nederlands geregeld rond de romans van Tom Lanoye. Sommige lazen zijn moederboek "Sprakeloos" en keken naar de film. Sommige leerlingen lazen zijn laatste politieke roman "Zuivering". In alle klassen verdiepten we ons in fragmenten en kortverhalen. Dat Tom geen blad voor de mond nam en een duidelijke visie had op de wereld, wisten we dus op voorhand.

Toen hij bevestigde dat hij op maandag 27 mei tijd wou vrijmaken om in debat te gaan met de leerlingen van het Atheneum Gentbrugge, het GO! Lyceum Gent en De Wingerd beseften we dat het geen gewone namiddag zou worden. Onze leerlingen stelden gedurfde vragen voor een volle zaal en Tom Lanoye liet ons soms sprakeloos achter met zijn antwoorden. Kernwoorden: Literatuur met grote L, Plopsaland, vlees, radicalisering, verkiezingen, angst en liefde. Woorden die er diep inhakten. En dan moest rapper Fatih nog beginnen met zijn vlijmscherpe teksten. Kortom: een bevlogen interessante namiddag.