Dalton leer- en leefschool op Campus Portus

Sinds het schooljaar 2016 – 2017 bouwt het Lyceum de Dalton leer- en leefschool op Campus Portus verder uit. Dit vernieuwend onderwijs vindt plaats op een nieuwe locatie langs de Reep, een knap staaltje groene stadsontwikkeling. Op campus Portus nemen de leerlingen het leren zelf in handen. 

Hoe werkt dit precies?

Vergeet even de traditionele vorm van onderwijs, waarbij leerlingen in duidelijk afgebakende lesblokken van 50 minuten les krijgen van een andere leerkracht. Op de leef- en leerschool zit het leren verwerkt in keuze- en instructietijd en verschillende projecten waarbij leerlingen zelfstandig en in groep aan de slag gaan. Zo leren ze belangrijke vaardigheden zoals plannen, samenwerken en omgaan met verantwoordelijkheid. Belangrijk is de warme, huiselijke omgeving waar een leerling zich goed kan voelen.

Onderwijs op een leef- en leerschool is geen vrijblijvend onderwijs, integendeel. De leerkracht heeft nog steeds een belangrijke, zij het iets andere rol. Hier inspireert, motiveert en begeleidt de leerkracht dit leerproces en legt hij of zij de lat telkens iets hoger. Instructietijd wordt afgewisseld met begeleid zelfstandig leren en onderzoeksprojecten. Zo blijven leerlingen gemotiveerd en kunnen ze voortdurend groeien en hun vaardigheden aanscherpen.

In de optie Latijn, ruil je het vrije project in voor het vak Latijn. Als je voor Latijn kiest, word je vier uur per week ondergedompeld in de klassieke taal en cultuur. Je maakt kennis met de Latijnse taal en grammatica en ontdekt hoe ook onze beschaving wortels heeft in de Griekse en Romeinse cultuur. Bovendien leer je je gedreven inzetten met nauwkeurigheid en doorzettingsvermogen. Die kwaliteiten komen je later zeker goed van pas.

Wat hierna?

Het spreekt voor zich dat we de kwaliteit streng bewaken en ons hiervoor baseren op de goedgekeurde leerplannen. Aan het einde van de rit hebben de leerlingen de nodige kennis en vaardigheden opgepikt om vlot door te stromen naar de tweede graad. Dit kan zowel op onze Dalton leef- en leerschool als in 'traditioneel' onderwijs.

Een week in de Dalton leer- en leefschool kan er zo uitzien:
dalton
Lessentabel 1 A-stroom Dalton leer- en leefschool Latijn

Instructie en keuzewerktijd

Aardrijkskunde 16
Engels
Frans
Geschiedenis
Muzikale opvoeding
Plastische opvoeding
Natuurwetenschappen
Nederlands
Wiskunde
Latijn 4

Projectwerking

Kring, reflectie en feedback 2
Projectenwerking 6

Vakken

Levensbeschouwelijk vak 2
Lichamelijke opvoeding 2

Totaal aantal lesuren

32