Maatschappelijke veiligheid

Maatschappelijke veiligheid

De Gentse politie heeft dit jaar plaats voor 62 nieuwe agenten en kent daarmee haar grootste aanwervingsgolf ooit. Defensie rekruteert in 2020 een recordaantal van 2035 militairen. En ook in de private bewakingsbedrijven moeten duizenden vacatures worden ingevuld. De veiligheidssector is voortdurend op zoek naar stressbestendige, goed opgeleide mensen. Ons studiegebied maatschappelijke veiligheid vormt de perfecte voorbereiding! We bieden twee opleidingen aan: een zevende jaar TSO (Se-n-se) Integrale veiligheid en een zevende specialisatiejaar BSO Veiligheidsberoepen.

  De ideale voorbereiding op politieschool

  Onze se-n-se-opleiding Integrale Veiligheid vormt de ideale springplank naar de politieschool! We bereiden je dan ook intensief voor op alle onderdelen van de selectieprocedure bij de politie. Dat gebeurt aan de hand van vaste theorielessen, maar ook via interessante gastsprekers en bezoeken aan verschillende politiediensten. Daarnaast oefen je geregeld het functioneel parcours (de fysieke proef) tijdens de sportlessen. Bovendien stomen we je, onder begeleiding van een professionele jury van externen, klaar voor het gevreesde commissiegesprek. Tot slot word je getraind in veiligheidstechnieken die overal in de sector van pas komen: gepaste communicatieve vaardigheden, conflicthanterings- en zelfverdedigingstechnieken, EHBO, cultuurinzicht, omgang met diversiteit ...

  Onze troeven

  Experts

  Onze leerkrachten weten waar ze het over hebben. Velen combineren een carrière bij de politie, de brandweer of in de bewakingssector met een (deeltijdse) lesopdracht. Daarnaast komen er heel wat gastsprekers uit diverse veiligheidssectoren op bezoek. Stuk voor stuk mensen die het klappen van de zweep kennen en hun ervaring graag met jou delen.

  Kennismaking met de praktijk

  We slopen de muren van het klaslokaal. Door middel van zes uren sport per week willen we je in vorm krijgen én je teamspirit aanwakkeren. Daarnaast trekken we er geregeld op uit om de praktijk te zien en er meteen zelf van te proeven. Zo bezoeken we onder andere een politiekazerne, een legerbasis, de luchthaven, de douane in de haven, bewakingsfirma’s, een brandweerkazerne, een gevangenis, een forensisch psychiatrisch centrum en zoveel meer. Waar mogelijk, doen we actief mee!

  Jobweek

  Begin maart organiseren we een projectweek waarin we jou nóg dichter brengen bij je toekomstige werkgever. Onze ‘Jobweek’ vormt een combinatie van infosessies en actieve workshops. Aan het einde van de week voer je één-op-ééngesprekken met recruiters uit allerhande veiligheidssectoren (zo’n 15 bewakingsfirma’s, defensie, politie, brandweer, gevangenissen, douane, Securail, Stad Gent …). Heel wat leerlingen gaan aan het einde van deze week naar huis met verschillende jobaanbiedingen.

  Vrijheid en verantwoordelijkheid

  Onze zevendejaars zitten in een aparte vleugel van onze campus, waardoor je meer vrijheid geniet. Met vrijheid komt echter ook verantwoordelijkheid. Af en toe zijn er wijzigingen in het vaste lessenrooster, omdat er veel uitstappen en gastsprekers zijn. Wanneer je geen les hebt, kan je binnen de school gebruik maken van de stille ruimtes of buiten de school even ontspannen. We verwachten dat je je zelfstandig kan verplaatsen en steeds op tijd aanwezig bent. Net zoals in het werkveld, is dit geen nine-to-five. Flexibiliteit, stiptheid en verantwoordelijkheidszin vormen belangrijke competenties binnen deze sector.

  Toelatingsvoorwaarden

  7de Se-n-se Integrale veiligheid (TSO)

  • diploma secundair onderwijs,
  • gunstig medisch geschiktheidsattest,
  • blanco uittreksel uit het strafregister,
  • Belgische of EU-nationaliteit.

  7de specialisatiejaar Veiligheidsberoepen (BSO)

  • getuigschrift 2de jaar 3de graad,
  • gunstig medisch geschiktheidsattest,
  • blanco uittreksel uit het strafregister,
  • Belgische of EU-nationaliteit.

  Wil je graag meer informatie of wil je graag inschrijven voor maatschappelijke veiligheid?

  Contacteer ons