5 en 6 dubbele finaliteit Applicatie en databeheer

5 en 6 dubbele finaliteit Applicatie en Databeheer

Waarom deze richting kiezen?

Komen mensen steevast naar jou met hun computerproblemen? Zou je graag leren om pc’s te bouwen? Geeft het je een kick wanneer je al je hardware optimaal laat samenwerken? Los jij graag probleemsituaties efficiënt op? Ben jij geïnteresseerd om te leren programmeren? Spreekt het ontwerpen van websites jou aan? Dan is de richting Applicatie en Databeheer het overwegen waard!

Ook toegepaste wiskunde staat op het programma. Daarin komen goniometrie en vectoren, een uitbreiding analyse en algebra en een uitbreiding beschrijvende statistiek aan bod. Zo ontwikkelen jij een grotere wiskundige gereedschapskist die je kan aanwenden in concrete wetenschappelijke en technische contexten.

Je leert denken op systeemniveau, specifiëren van criteria waaraan een oplossing moet voldoen, prototypes ontwerpen, evalueren en testen, evidence based optimaliseren van criteria en verfijnen van een ontwerp.

In deze studierichting verwerf je de competenties van de beroepskwalificatie 'functioneel digitaal ondersteuner'. De functioneel digitaal ondersteuner verwerkt data en implementeert, onderhoudt en bewerkt (web)applicaties en databanken binnen een gegeven cloud- en serveromgeving, standaardsoftwarepakket, IT-platform of datastructuur. Zo faciliteert en ondersteunt hij digitale processen van organisaties en afdelingen en garandeert hun cyberveiligheid.

Applicatie en databeheer is een goede keuze als je

  • geïnteresseerd bent in het oplossen van computerproblemen, het bouwen van pc's, het optimaliseren van hardware, het leren programmeren en het ontwerpen van websites,
  • een grotere wiskundige gereedschapskist wil ontwikkelen die kan worden toegepast in concrete wetenschappelijke en technische contexten,
  • competenties wil ontwikkelen om data te verwerken en (web)applicaties en databanken te kunnen implementeren, onderhouden en bewerken binnen een gegeven cloud- en serveromgeving, standaardsoftwarepakket, IT-platform of datastructuur,
  • digitale processen van organisaties en afdelingen wil faciliteren en ondersteunen, en de cyberveiligheid wil waarborgen.

Wat hierna?

Deze studierichting is een voorbereiding op zowel de arbeidsmarkt als op hoger onderwijs. Zo kan je kiezen uit de beroepen als webmaster, ICT-medewerker, netwerkbeheerder,… Je kan echter ook een vervolgopleiding als professionele of academische bachelor volgen:

  • Handelswetenschappen en Bedrijfskunde:
    • Informatiemanagement en multimedia
  • Industriële wetenschappen en Technologie
    • Toegepaste informatica: Applicatieontwikkeling, Softwaremanagement, Systemen en netwerkbeheer

Lessentabel

De lessentabellen zijn onder voorbehoud van beslissingen omtrent de eindtermen.

Vakken in applicatie en databeheer

5de

6de

LBV

2

2

Lichamelijke opvoeding

2

2

Nederlands + differentiatie

3

3

Frans

2

2

Engels

2

2

Wiskunde

3

3

Natuurwetenschappen

1

1

Geschiedenis/Burgerschap

1

2

Aardrijkskunde

1

1

Economie (EFC)

0

1

Artistieke expressie

1

0

Informaticawetenschappen

4

4

Applicatie- en datatechnieken

8

5

Stage

2

2

Project toegepaste informatica

1

1

totaal

33

31

In het zesde leerjaar (enkel SJ 23-24) is deze lessentabel nog van toepassing: *5 en 6 TSO Informaticabeheer

Wil je graag Applicatie en databeheer volgen?

Contacteer ons