5 en 6 dubbele finaliteit Defensie en veiligheid

5 en 6 dubbele finaliteit Defensie en Veiligheid

Aanmelden en inschrijven

Deze opleiding is ondertussen volzet voor schooljaar 23-24. Wie nu inschrijft komt op de wachtlijst en kan starten indien er nog plaatsen vrijkomen.

Waarom kiezen voor Defensie en Veiligheid?

Droom je van een toekomst als militair, politieagent, brandweerman, cipier of bewakingsagent? Ben je sportief, stressbestendig én een teamplayer? Dan is de studierichting Defensie en Veiligheid geknipt voor jou! Wie een getuigschrift van de 2e graad aso of tso, een blanco uittreksel uit het strafregister én een medisch geschiktheidsattest kan voorleggen, kan zich inschrijven!

Deze richting bereidt je voor op een carrière binnen de veiligheidssector, maar biedt je ook de mogelijkheid om verder te studeren. Het lessenrooster bestaat dan ook uit een basispakket algemene vakken (identiek aan de andere studierichtingen dubbele finaliteit), vier uur sport én heel wat specifieke, beroepsvoorbereidende vakken.

  • Bewakingsagent: theoretische en praktijkgerichte voorbereiding op een job binnen de bewakingssector. Ben je aan het einde van het 6de jaar geslaagd voor alle onderdelen, dan behaal je het bekwaamheidsattest bewakingsagent en kan je direct aan de slag.
  • Defensie: Intensief opleidingsonderdeel waarin zowel de theorie als de praktijk aan bod komt. Zowel in het 5de als in het 6de jaar organiseren we een driedaagse bij Defensie. Daarnaast brengen we bezoeken aan verschillende afdelingen en bieden we de mogelijkheid om vervroegde toelatingstesten af te leggen.
  • Brandweer: Theoretisch luik op onze campus en verschillende praktijkopleidingen op de brandweerschool. Ook binnen dit onderdeel kan je verschillende attesten behalen. Bovendien word je grondig begeleid bij het afleggen van de selectieproeven.
  • Penitentiair bewakingsagent (cipier): Kennismaking met het beroep van cipier. Je krijgt de nodige theorie, gekoppeld aan observatieactiviteiten en bezoeken. Aan het einde van de opleiding kan je via Selor solliciteren voor de job van penitentiair bewakingsassistent (PBA) in alle Belgische gevangenissen.
  • Politie: Kennismaking met het politieambt en voorbereiding op de toelatingsproeven en opleiding. Ook hier bieden we meerdere observatieactiviteiten.

Onze troeven

Experts

Onze leerkrachten weten waar ze het over hebben. Velen combineren een carrière bij defensie, de politie, de brandweer of in de bewakingssector met een (deeltijdse) lesopdracht. Daarnaast komen er heel wat gastsprekers uit diverse veiligheidssectoren op bezoek. Stuk voor stuk mensen die het klappen van de zweep kennen en hun ervaring graag met jou delen.

Kennismaking met de praktijk

We slopen de muren van het klaslokaal. Door middel van vier uur sport per week willen we je in vorm krijgen én je teamspirit aanwakkeren. Daarnaast trekken we er geregeld op uit om de praktijk te zien en er meteen zelf van te proeven. Zo bezoeken we onder andere een politiekazerne, een legerbasis, de luchthaven, de douane in de haven, verschillende bewakingsfirma’s, een brandweerkazerne, een gevangenis, een forensisch psychiatrisch centrum en zoveel meer. Waar mogelijk, doen we actief mee!

Wat nadien?

Je sluit het 6e jaar Defensie en Veiligheid af met een diploma secundair onderwijs, aangevuld met enkele waardevolle attesten zoals het algemeen bekwaamheidsattest bewakingsagent, het attest bedrijfseerstehulpverlening, verschillende brandweerattesten, enz. Deze richting vormt een goede voorbereiding op beroepen met een hoge werkzekerheid. Wie dat wil, kan dus onmiddellijk aan de slag binnen de bewakingssector. Daarnaast kan je ervoor kiezen om deel te nemen aan de selectieproeven voor defensie, politie, brandweer of PBA. Een derde optie is doorstromen naar een professionele (zoals integrale of maatschappelijke veiligheid) of academische bachelor. Vanuit deze richting kan je dus alle kanten op!

Lessentabel

De lessentabellen zijn onder voorbehoud van beslissingen omtrent de eindtermen.

Vakken in defensie en veiligheid

5de

6de

LBV

2

2

Lichamelijke opvoeding

2

2

Nederlands + differentiatie

3

2

Frans

3

2

Engels

2

2

Wiskunde

2

2

Natuurwetenschappen

1

1

Geschiedenis / Burgerschap

1

2

Aardrijkskunde

1

1

Economie (EFC)

0

1

Artistieke expressie

1

0

Toegepaste psychologie

1

2

Veiligheidstechnieken

9

8

EHBO

0

1

Sport

4

4

totaal

32

32

In het zesde leerjaar (enkel SJ 23-24) is deze lessentabel nog van toepassing: *5 en 6 TSO Defensie en veiligheid

Wil je graag meer informatie of wil je graag inschrijven voor Denfensie en veiligheid?

Contacteer ons